YEŞİL PASAPORT ALMA ŞARTLARI * NASIL ALINIR?




Şimdi gezmeye başladığınızda anlayacaksınız ki vize çok büyük dert arkadaşlar. Bir kere hemen hemen tüm Avrupa ülkeleri vize istiyor. Ee bize de mesafe olarak en yakın o ülkeler var, uçak biletleri diğer ülkelere oranla daha uygun. Hal böyle olunca Avrupa’yı gezmek çoğu gezginin ilk tercihlerinden oluyor. Amma velakin vize çıkarma derdinden çoğu kişi de vazgeçiyor. İşte bu yeşil pasaportlular bu konuda ballı olanlardan çünkü eğer yeşil pasaportunuz varsa vize isteyen ülkelere vize almadan sadece pasaportunuzla girebiliyorsunuz.  Tabi sadece Avrupa için değil tamm 160 ülkeye girişi kolaylaştırıyor. Şimdilik benim malesef yok ama çalışma yılımın dolup hak kazamayı dört gözle bekliyorum. Kimler mi sahip olabiliyor bu pasaporta hadi gelin bi bakalım.

YEŞİL PASAPORTU KİMLER ALABİLİYOR?

Şimdi genel kanı yeşil pasaport devlet memurlarına verilir gibi bir şey olsa da aslında tüm kamu çalışanlarına bu hak tanınmıyor. Ayrıca 5 yıl süreliğine verildiğini de hatırlatayım.
1., 2. ve 3. derece kadrolarda bulunan veya sözleşmeli memurlara verilir, kısacası memuriyetinizin belli bir derecesine gelmeniz gerekiyor. Örneğin 9/1’den memuriyete başlayan ve ilave hiçbir derece/kademe almayan bir öğretmenin 3/1’e gelebilmesi ve dolayısıyla 3 üncü derece öğretmen kadrosuna atanabilmesi için 18 yıl hizmetinin bulunması gerekiyor. Ama alınan ilave kademe ve dereceler bu süreyi 3 yıl öne çekebiliyor.
1.,2. ve 3. derece kadro karşılığı çalışan diğer kamu görevlilerine, Devlette kadrolu olmayan,  sözleşmeli çalışan personelin içinden 1,2 ve 3. derece kadro karşılığı olanlar da yeşil pasaporta hak kazanır.
Bunlardan emeklilik veya çekilme sebepleri ile vazifelerinden ayrılmış olanlara da verilir.
Büyükşehir, İl ve ilçe belediye başkanlarına, görevleri süresince hususi damgalı pasaport verilir. Hususi damgalı pasaport alabilecek durumda bulunanların eşlerine de aynı pasaport verilir. Hususi damgalı pasaport almaya hakkı bulunduğu sırada vefat edenlerin dul eşlerine başkası ile evlenmemiş ise pasaport verilmesi mümkündür. 1. derece kadroyken emekliliğe ayrılrlarsa belediye başkanları yeşil pasaport haklarını korurlar
TBMM eski üyelerine, görevleri bitince siyah pasaporttan yeşile geçiyorlar.
Eski bakanlar, görevleri bitince siyah pasaporttan yeşile geçiyorlar.
Devlet sporcusu ünvanını taşıyan sporculara, branşı fark etmeksizin , ülkeye başarı getirdiği için devlet sporcusu statüsü verilen sporculara bu hak veriliyor.
Yıllık ortalama ihracat değerlerine göre yapılan sınıflandırmada; son üç yılda yıllık ortalama ihracat tutarı Bakanlar Kurulunun belirleyeceği değerin üzerinde olan firma yetkililerine, iki yıl süreyle belirli şartlar dahilinde hususi damgalı pasaport verilebiliyor.

AİLE ÜYELERİNİN YEŞİL PASAPORT HAKKI;
     Bir de size tanınan bu hakkı aileniz de kullanabiliyor.

Yeşil pasaport sahibi kişilerin çocukları için şartlar; ergin olmayan veya ergin olsalar dahi yanlarında yaşayıp evli bulunmayan ve iş sahibi olmayan öğrenimi devam eden çocuklarına 25 yaşına kadar, yine ergin olsalar dahi yanlarında yaşayıp evli bulunmayan ve iş sahibi olmayan, aynı zamanda bedensel, zihinsel veya ruhsal engellerinden en az biri nedeniyle sürekli bakıma muhtaç durumda olduğu resmi sağlık kurumlarının düzenlediği sağlık kurulu raporu ile belgelenen çocuklarına da hususi damgalı pasaport verilir.
Çocuklar, öğrenimlerine devam ettikleri sürece 25 yaşına kadar bu pasaportu kullanabilirler. Öğrenimleri sona erince hakları da biter. SGK girişleri başladığında hakları biter. Kız çocuklar da 25 yaşın altında iken evlenirlerse hakları sona eriyor.
Diyelim ki anneniz babanız yeşil pasaporta hak kazandı ama pasaport çıkartmadı, siz yine de onların size sağladığı hakkı kullanıp pasaport çıkartabilirsiniz.
Yeşil pasaportlu ebeveynin vefatı durumunda da hakkınız devam ediyor.

YEŞİL PASAPORT NASIL ALINIR?

Diyelim ki saydığımız şartlardan biri size uyuyor ve yeşil pasaport çıkarma hakkınız doğuyor. Ne yapacaksınız, nasıl çıkartacaksınız, bordo pasaport çıkartmaktan farkı var mı?
Aslında çok da bi farkı yok. Pasaport Nasıl Alınır? * Gerekli Evraklar * Ücretler yazımda ayrıntılı bordo pasaport nasıl alınır anlatmıştım. O yazıdaki evraklara ek İçişleri Bakanlığı’na hitaben yazılmış yeşil pasaport talep yazısı yazmanız gerekiyor. Bir de sizi pasaport harcından muaf tutarak bir güzellik daha yapıyorlar.
Talep yazınızda da eğer çalışansanız önce çalıştığınız kurumdaki yetkili kişiye yazıyı onaylatıyorsunuz. Emeklilik veya çekilme sebepleriyle görevden ayrılmışsanız, talep yazısını yine emekli olduğunuz veya çekildiğiniz kurumdan onaylatmanız gerekiyor. Talep Formuna buradan ulaşabilirsiniz. 
Diğer tüm işlemler bordo pasaportla aynı olduğundan sizi bu yazımı okumaya yönlendiriyorum.

0 Yorumlar