Ve ve ve o yıllarca hayalini kurduğum, cennetten bir köşe edasında, yeşil, dingin, huzurlu kasaba Hallstatt. Kartpostallarda, instagramın seyahat sayfalarında bolca gördüğüm ve bir gün buraya ben de gitmeliyim dediğim bir yerdi Hallstatt ve bir hayali daha gerçekleştirmenin haklı gururuyla sizler de ölmeden önce yapılacaklar listenize ekleyin diye buraya nasıl gidilir anlatayım dedim. Avusturya’ya kadar gelip burayı görmezseniz gerçekten haksızlık yaparsınız kendinize. Çünkü muazzam güzellikte bir yer. Öyle Hallstatt’ta nereler gezilir gibi bir başlığım olmayacak bu sefer çünkü burası gittiğinizde göreceksiniz ki ufacık ve her yerini kendiniz yürüyerek keşfedebileceğiniz bir yer. Sadece yapabileceğiniz bazı etkinliklerden bahsedicem ve kısaca Hallstatt ile ilgili anekdotlar paylaşıcam. Ee o zaman başlayalım


Avusturya’nın göller bölgesinde yer alan kasaba adını Hallstatt gölünden alıyor, bir diğer adıyla “Salzkammergut”. Etrafında 70’in üzerinde göl mevcut. Bunu içindir ki sadece bu kasaba değil buraya gelirken göreceğiniz manzaralar da sizi oldukça etkileyecektir. Viyana’ya 300km’ye yakın bir mesafede, Salzburg’a ise 90km kadar uzaklıkta. Aslında tarihi bir tuz üretim merkezi, ancak UNESCO Dünya Miraslarından biri olmasıyla da güzelliğini kanıtlıyor. 1000 kişiye yakın bir nüfusu olmasına rağmen gelen Asyalı turist sayısı çok daha fazla. İlginç bir şekilde bu kasabaya büyük ilgileri var, hatta o kadar büyük bir ilgi ki kendi ülkelerine de aynı bu kasabadan yapmışlar. İnanmıyorsanız buradan bakabilirsiniz.


Viyana’ dan Hallstatt’ a Ulaşım:
      Tren ya da araba kiralamak en mantıklı yollardan biri. Biz tren seçeneğini kullananlardandık. Genelde Salzburg’dan ulaşım her yerde rahatça varken açıkçası Viyana’dan ulaşım için baya araştırma yaptık, çünkü mesafe olarak Salzburg’a göre daha uzak olduğundan pek tercih edilmiyor. Ama biz planlarımıza böylesi daha uygun olduğu için günübirlik Viyana’dan gidiş dönüş yaptık. Zaman gayet yeterli geldi.


    QBB ‘nin sitesinden gitmeden biletlerimizi almakla başladık. Çünkü ne kadar erken alırsanız fiyatlar o kadar uygun oluyor. Gidiş de dönüş de 19Euro, yani toplam 38 euro tren için ödedik. https://www.oebb.at/en/ sitesinden  gidiş durağına Wien Hbf (U) ki bu ana tren istasyonu oluyor varış ise Hallstatt yazarak istediğiniz saati seçebilirsiniz. Direk Hallstatt’a giden bir tren yok, hepsi aktarmalı. Ama sıkıntı yaratmıyor aktarmalar merak etmeyin. Sabah Wien Hbf’den 05.55 treniyle gittik biz, Attnang-Puchheim Bahnhof durağında bir aktarma yaptık, üç buçuk saat kadar sürdü yolculuk, 9.30 gibi varmıştık Hallstatt için trenden indiğinizde ise 5 dakikalık bir feribot yolculuğu yapmanız gerekiyor o da 2,5 Euro. Zaten indiğiniz yer feribotun kalktığı yerle aynı bulamam diye telaşlanmayın. Dönüşte ise 13.07 treniyle döndük 17.00 gibi Viyana’daydık çünkü Viyana’da birkaç gezilecek yerimiz kalmıştı onları tamamlamak istedik, siz daha uzun kalabilirsiniz ama bize bu süre de gayet yeterli geldi.

Salzburg’dan Hallstatt’a Ulaşım: Salzburg Merkez Tren Garı önünden kalkan 150 numaralı otobüs ile 1,5 saat sonra Bad Ischl istasyonunda inerek, buradan da Hallstatt’a gitmek için “stainac” isimli trene binerek Hallstatt’a ulaşabilirsiniz. Ya da Merkez tren istasyonundan Hallsstatt’a direk giden trene binebilirsiniz fakat bu tren biraz yolu uzatıyor haberiniz olsun.

HALLSTATT’TA NELER YAPILIR?


Dediğim gibi o kadar küçük bir yer ki nereler gezilir başlığı buraya pek uygun olmayacaktı. O yüzden gelin neler yapılır kısmına bir göz atalım.


Trenden indikten sonra 10dklık feribot yolculuğunda büyülenmeye başlıyorsunuz. Diğer kıyıdan tüm güzelliğiyle Hallstatt size göz kırpıyor. Bu açıdan da gayet güzel fotoğraflar çıkıyor. İne inmez sol tarafa doğru yürüdüğünüzde Hallstatt’ın meşhur meydanına çıkıyorsunuz. Meydanda bulunan Holy Trinty yani baba oğul ve kutsal ruh sütununu göreceksiniz.


 Dağların sırtına kurulmuş rengarenk evleri, mimarisiyle kendine hayran bırakıyor. Burada da bolca fotoğraf çektikten sonra sol tarafa doğru ilerliyorsunuz. Çeşitli hediyelikçileri bu yol üzerinde görebilirsiniz. Bu şekilde düz ilerlediğinizde bir süre sonra zaten yolun sonuna geliyorsunuz. Manzaranın karşı balık ziyafeti çekmek isteyenler için de gölün çevresinde harika restoranlar yer alıyor.


 Tam ters istikamette giderseniz de Hallstatt’ı tepeden görme şansı yakalayabilirsiniz.


Bu ufak tur sonrası eğer zamanınız varsa;

v  Evangelist Kilisesi de uğramanız gereken yerlerden biri. Terasından bütün köyün manzarası gözüküyor. Zaten köyün her yerinden bu kiliseyi görebilirsiniz.
v  Yaz mevsiminde gittiyseniz ve yüzmek isterseniz plajı da mevcut. Doğayı korumak amaçlı mazotsuz elektrikli teknelerle göl turu yapabilirsiniz.
v  Hallstatt’ın geçim kaynağı aslında tuz madeni. Salzwelten tuz madeni de uğranılması gereken yerlerden. Buraya füniküler ile çıkılıyor çünkü bölgenin en yüksek yerinde. Gittiğinizde mağaralar içerisinde tuz oluşumu ile ilgili bilgiler de veriliyor.
v  Değişik bir yer görmek istiyorsanız da “beinhaus” yani kemik evini tercih edebilirsiniz. Hallstatt malum küçük yer mezar alanı da kısıtlı olduğu için ölüler geçici olarak gömülüyor ve 15 yıl sonra kemikler tekrar çıkarılıp beyazlaması için bu eve bırakılıyormuş. Evin içinde yer alan kafataslarına ise ölen kişilerin isimleri ve meslekleri yazılıyormuş. Böylelikle yeni ölümler için yer açılıyormuş.



Hallstatt macerama dair anlatacaklarım da burada sona eriyor. Avusturya’ya gitmişken mutlaka uğranılması gereken bir rota. Yeni seyahatleri takip etmek, seyahatlerde fotoğrafladığım manzaraları görmek için beni instagramdan takip etmeyi unutmayın @seyyahperest1