Neyce konuşuyorlar, dil konusunda zorlanır mıyız?
Hallo! Bir “merhaba” daha katalım lügatımıza Evet konuşulan dil çoğunlukla Almanca, Hırvatça, Macarca, Slovence. Eğer turistik bir şehrini geziyorsanız hemen hemen herkes İngilizceye hakim. Dil konusunda sıkıntı yaşamayacağınız ülkelerden biri. Zaten etrafta o kadar çok Türk var ki hiç olmadı bir Türkten yardım alırsınız

Nerede bu Avusturya?     


 Orta Avrupa ülkelerinden biri Avusturya. Kuzeyinde Almanya ve Çek Cumhuriyeti, güneyinde Slovenya ve İtalya, doğusunda Macaristan ve Slovakya, batısında İsviçre ve Lihtenştayn bulunuyor. Şu kapılarına dayandığımız Viyana ise hem başkent hem de ülkenin en büyük şehri. Viyana ‘dan sonra görülebilecek diğer Avusturya şehirleri ise Almanya sınırındaki Salzburg,  UNESCO Dünya Mirası listesindeki inanılmaz güzellikteki Avusturya köyü Hallstatt ve Viyana’dan sonraki en büyük 2. Şehir Graz. Eğer vaktiniz varsa ülkenin tren ağı çok gelişmiş durumda, şehirler arası tren yolculuğuyla tüm bu şehirlerini tek bir seferde gezebilirsiniz.
Para birimi?
Avusturya para birimi Euro. Çok da uygun olmayan pahalı sayılabilecek ülkelerden birisi. Zaten Euro kullanan hiçbir ülke şu an sanırım uygun sayılmaz. Yanınızda yeterli miktarda Euro götürebilirsiniz, her yerde kredi kartı da kullanabiliyorsunuz
Pasaport - Vize                                 
Avusturya Schengen vizesi isteyen Avrupa Birliği ülkelerinden birisi. Eğer vizeniz yoksa ve bu ülkeye vize başvurusunda bulunacaksanız çok da uzun süreli vize vermediklerini aklınızda bulundurun. Biz bu ülkeden giriş yapacağımız için vizemizi de bu ülkeden aldık sadece 3 aycık verdiler. Ama duyumlarımız çoğu kişiye hiç vermedikleri şeklinde olduğundan yine de sevindik.
Ne zaman gidilir?                    
Öyle belirli bir zaman dilimi söyleyemeyeceğim her mevsim gidilebilecek ülkelerden biri. Sadece Alplerde kayak keyfi için kış mevsimi uygun olabilir. Ama çok üşüyen biri iseniz karasal iklimin sert soğuğu sizi biraz zorlayabilir. Bahar ve yaz ayları ise her yerin cıvıl cıvıl olduğu zamanlarıdır tercih edilebilir.
İnternet ve Telefon Hattı
       Avrupa ülkelerinin çoğunda olduğu gibi Avusturya’da da meydanlarda, otelde, cafe tarzı yerlerde ücretsiz wifi noktalarını bulabilirsiniz. Biz bu ihtiyacımızı karşılayabileceğimizi düşünüp herhangi bir hat, paket almadık. Bu yerler gayet de işimizi gördü.

ULAŞIM-YEMEK-KONAKLAMA

Ulaşım : Viyana diğer Avrupa ülkelerine göre daha uyguna bilet bulabileceğiniz ülkelerden biri. İstanbul, Ankara ve Antalya’dan direk uçuş mevcut. Pegasus ve Türk Havayolları ise seçebileceğiniz havayolu şirketleri. Uçak yolculuğu ile 2 buçuk saate yakın sürüyor. Özellikle Pegasus’un kampanya dönemlerinde en uyguna denk gelen yerlerden biri oluyor. Biz de 175Tl’ye Türk Hava Yolları’yla 03 Temmuz tarihinde sabah 10.25 uçağıyla gittik, biletimizi ucuzabilet.com’dan 75 tl indirim kodu ile aldık.  Saat farkı da 1 saat geride Viyana’da.

Havaalanından Şehir Merkezine Ulaşım:  Metro ağı bu kadar gelişmiş bir ülkede elbette havaalanı ulaşımı için en ideal seçenek metro oluyor. Az sonra metro sistemini anlatacağım için şimdilik kalacağınız yere göre havaalanın hemen içinden geçiş yaparak aynı Atatürk Havaalanındaki gibi S7 hattına binerek istediğiniz noktalara aktarmalı ya da direk ulaşabilirsiniz. Bu hat dışında CAT trenleri var daha hızlı fakat tercih etmeye değmez S hattı da gayet konforlu ve hızlı.
    Biz nasıl yaptık. Kalacağımız yer U6 metro hattındaki Thaliastraße durağıydı. Önce havaalanından ( “Flughafen Wien Bahnhof” durağı diye geçiyor) S7 hattı ile Laa/Thaya Bahnhof yönüne giden trene bindik. Handelskai durağında inip metro hattına geçtik ve U6 hattındaki Wien Siebenhirten yönüne binip Thaliastraße durağında indik. Aktarmalar ücretsiz. Biletleri vezneden ya da makinalardan alabilirsiniz. Makine ekranına yön olarak Flughafen Wien Bahnhof – Schwechat yazdığınızda 1.80 Euro’ya biletinizi alabiliyorsunuz, diğer türlü daha fazla ücret çıkabiliyor.


Şehir İçi Ulaşım: Burada size tek anlatacağım raylı sistemler olacak. O kadar kullanışlı ki başka bir toplu taşımaya ihtiyaç dahi duymuyorsunuz. Şehirlerarası, şehir içi hatta ülkeler arası kullanmanızın en kolay olduğu ulaşım şekli tren. Önce sistemden bahsedeyim.
     İlki şehir içinde kullanacağınız U- Bahn denilen 5 hatlı metro. Her biri farklı renklerle sembolize edilmiş U1, U2, U3,U4,U6 ana metro hatları. Bu hatlar şehir merkezine ulaşımda sıkça kullanılıyor. Haftaiçi 05.00- 00.30 arası hizmet veriyor. Haftasonları ise kesintisiz çalışıyor.
     İkincisi S- Bahn denilen ve S sembolüyle gösterilen banliyö trenleri. Bu trenler şehir merkezine biraz daha uzak mesafelere gitmek için kullanılıyor. Havaalanı ulaşımı da bunlardan biri.
    Üçüncüsü ise tramvay. Aslında her yer yürüme mesafesinde olduğundan buna pek gerek duymasanız da 29 hattı var. En popüler hat ise 1 ve 2 numaralı hatlar.
    Son seçenek ise otobüs. Gece yarısından sonra haftaiçi metro seçeneği olmadığı için 00.30-05.00 saatleri arasında bu seçeneği kullanabilirsiniz. Bir çok ana hat üzerinde çalışıyorlar ve durduğu duraklarda kedi gözünü anımsatan semboller ve nightline yazısı var. Ek bir bilete ihtiyaç olmuyor, gündüz kullanılabilen biletler geçerli.

     Gelelim ulaşım fiyatlarına. Öncelikle alacağınız biletler tüm metro, tramvay, otobüs ağlarında geçerli. Bizdeki gibi herhangi bir bilet gösterme ya da kart basma sistemleri yok, tüm vasıtalara istediğiniz kapıdan binebilir istediğinizden inebilirsiniz.  Bu serbestlik tabi fırsatçılığın da önünü açmıyor değil. Utanarak söylüyorum biz de çoğu defa biletsiz bindik, şükür ki herhangi bir kontrole denk gelmedik. Zaten göreceksiniz ki özellikle merkezi noktalardaki metrolar tıklım tıkış, kontrol yapmaya imkan yok, riske atılabilir gibi yani. Ama yakalanırsanız da 103 Euro da cezası var söyleyeyim Yine de ben bilet fiyatlarından da bahsedeyim. Aktarmalar ücretsiz tabi. Biletlerinizi istasyonlardaki otomatlardan rahatlıkla alabilirsiniz. Bileti aldıktan sonra metro istasyonlarının girişindeki makinelerde, tramvaylarda ise tramvayın içinde okutmak gerekli.


Tek Binişlik : 2.30 Euro
24 Saatlik: 8.00 Euro
48 Saatlik: 14.10 Euro
Diğer seçenekler için https://shop.wienerlinien.at/index.php/tickets adresini ziyaret edebilirsiniz.

Konaklama:  Konaklama için araştırma yaparken anahtar kelimeniz Viyana’da Karlplatz, Westbahnof, Stephansplatz, Museums quarter gibi merkezi noktalara yakın metro istasyonlarının da bulunduğu yerler ve yakın çevreleri olmalı. Metro ağını açıp bu noktalara ve yakın yerlere bakmanız yeterli.
Peki biz nerede kaldık? 
Zum Goldenen Kegel Hostel
Bir gezginseniz ve de Avrupa şehirlerinden birini geziyorsanız, Euro 6.5tl olmuşsa seçeneğiniz pek olmadığından bir hostelde kalmayı tercih etmeniz gayet normal ki biz de bunu yapanlardandık. Zum Goldenen Kegel Hostel adında 3 ranzalı ortak banyo tuvaletli kadın yatakhanesinde , Thaliastraße metro durağına 2dk yürüme mesafesinde (ki bu metro durağı da merkezi yerleri 2-3 durak uzaklıkta) bir hostelde kaldık.
Zum Goldenen Kegel Hostel
Hostelimiz eski Viyana mimarisindeki bir binanın restore edilip hostele çevrilmesiyle oluşmuş, güzel bir avlusu olan, içi temiz, güvenilir, konumu iyi bir hosteldi. Biz gayet memnuk kaldık. 2 gece için kişi başı 44 Euro ödedik.
Yeme-içme: Şimdi gitmeden bu konu hakkında baya araştırma yaptık, en ünlü yerler nerelerdir, nerelerde ne yenir falan. Amma velakin çok pahalı şu yemek mevzuları yaw hele ki en ünlü yerinde yerseniz. O yüzden ben size en ünlü yerleri de söyleyeceğim daha düşük bütçeli yerleri de. Zaten çoğu gezgin bilir ki gezerken yemek yemek akla gelen son şeylerden biri oluyor. Sadece gittiğiniz yerin en ünlü yemeğini tatmak bence yeteli. Diğer öğünlerde karnım doysun yeter kafasında olunmalı bence. Hele Avrupa’da uzun süre kalıyorsanız gözünüz bir süre sonra bi dönerci aramaya başlıyor çünkü diğer yemekler sizi tatmin etmiyor maalesef


 Şinitzel Avusturya ‘nın dünyaca ünlü yemeği. Buradakinden bir farkı var mı yok. He tek farkı şinitzelin kafam kadar olması porsiyonlar baya büyük. Onun dışında bildiğimiz şinitzel(tavuk) yanına patates kızartması yeşillik bu. Nerde yenir derseniz en ünlü önünde kuyruk olan önceden rezarvasyon almak gereken yer Figlmüller. Stephansdom Katedrali’nin arka tarafında yer alıyor. Fiyatlar 25-30 Euro. Daha orta halli bir yer için ise Karlplatz yakınlarında “Wiener Wald” var. Burada da 15-20 euro arası fiyatlar. Biz ise işletmecisinin Türk olduğu Opera binasına bi 10dk mesafedeki “Opern Schnitzel”de yedik. Fiyatı diğer yerlere göre gayet uygundu, şinitzel mönü 7-10 Euro arası idi.

 Melange Kahvesi :  Wiener Melange olarak bilinen bir Viyana kahvesi. Büyük bir fincan içinde küçük bir espresso ve köpüklü buharlı süt ile birlikte sunulur. Kohlmarkt caddesindeki Demel Cafede içebilirsiniz. Burası aynı Fransa’daki Laduree kadar ünlü ve köklü bir pastane.

Apfelstrudel : Yine Demel Cafede deneyebileceğiniz elmalı strudel. İnce bir hamura sarılmış ve üzeri pudra şekeri ile tatlandırılmış pastanın içi tamamen pişmiş elmadan meydana geliyor.
            Kısacası Viyana çeşit çeşit kahveleri, turtaları ile ünlü. Gittiğinizde zaten adım başı cafelerini göreceksiniz, içinize hangisi sinerse girip yeni bir şeyler tatmanın keyfine varın.