SCHENGEN VİZESİ NASIL ALINIR?
Ve belki de bu gezme işlerinin en yoran en sinir eden en çetrefilli kısmı maalesef ki vize alma kısmı. Elimizi kolumuzu sallaya sallaya özellikle Avrupa ülkelerine giremiyoruz malesef. Ve çoğu Avrupa ülkesine girmek için gerekli olan vize türüne de Schengen vizesi deniyor, turistik gezi amaçlı olan tipi ise C tipi Schengen. Schengen’e başvururken hem bir sürü evrak toplamamız hem tonla para yatırmamız hem de tüm bunları yapmamıza rağmen vize çıkmamasını göze almamız gerekiyor. İtalya, İspanya, Danimarka ve Avusturya’dan vize alan biri olarak nacizane schengen vizesi nasıl alınır, hangi ülkeler daha kolay vize verir, uzun süreli schengen için nelere dikkat etmek gerekir gibi sorulara cevap vermek istedim. Aslında bu işin iki yolu var ya bir aracı firma ile anlaşıp işin bi kısmını onlar halledecek (ki aracı firma ile anlaşsanız dahi zaten çoğu evrağı yine kendiniz topluyorsunuz o yüzden bence pek bi espirisi yok aracı firmaların) ya da biraz zaman harcayıp internetten istenen evrak listesine ulaşıp kendiniz başvuru yapacaksınız. Önce gelin schengen vizesi için nerelere başvuru yapılabilir ona bakalımJ
Schengen Vizesi için Nereye Başvurmalıyız?
İşte bu sorunun cevabı ilk giriş yapacağınız ülke ya da en çok konaklayacağınız ülke olarak değişiyor. Diyelim ki sadece İtalya’ya gideceksiniz o zaman İtalya Konsolosluğuna ya da konsolosluğun anlaşmalı olduğu aracı kuruma başvuracaksınız. Eğer birkaç ülkeyi aynı seyahat planı içinde görecekseniz yani İtalya-Fransa yapacaksanız örneğin ilk giriş yaptığınız ülkeden almanız gerekiyor. Bazen kalma sayısı olarak hangi ülkede daha fazla kalıyorsanız o ülkeye de başvuru yapabiliyorsunuz. Fakat en garantisi ilk giriş yapacağınız ülkeden almak olacaktır. Bazen konsolosluklar direk başvuru kabul etmiyor ve bir kurumla anlaşıyorlar siz başvurunuzu o kuruma yapıyorsunuz. Şimdi hangi ülke hangi kurumla anlaşmalı bir bakalım.
ÜLKELER
VİZE MERKEZİ
Almanya
Idata
Avusturya
Vfsglobal
Belçika
Vfsglobal
Çek Cumhuriyeti
Vfsglobal
Danimarka
Vfsglobal
Estonya
Orangevize
Finlandiya
Vfsglobal
Fransa
Vfsglobal
Hollanda
Vfsglobal
İspanya
BLSSpainVisa
İsveç
Vfsglobal
İsviçre
TLScontact
İtalya
Idata
İzlanda (Danimarka tarafından temsil ediliyor)
Vfsglobal
Letonya
Vfsglobal
Litvanya
Vfsglobal
Lüksemburg
Vfsglobal
Macaristan
Orangevize
Malta
Vfsglobal
Norveç
Orangevize
Polonya
Vfsglobal
Portekiz
Orangevize
Slovakya
Konsolosluk
Slovenya
Orangevize
Yunanistan
Vfsglobal

Schengen Vizesi Almak İçin Yapılması Gerekenler
1. Schengen Başvuru Formunu doldur.
            Dediğim gibi önce başvuru yapacağınız ülkeyi belirlemek şart. Eğer başvuracağınız ülke direk başvuru kabul ediyorsa o ülkenin konsolosluk sitesinden başvuru formunu indirip dolduracaksınız. Eğer ki aracı firmayla başvuru kabul ediyorsa aracı firmaların sitesinden başvuru formunu doldurup online randevu almanız gerekiyor.
2. Gerekli Evrakları Toplayın.
İşte işin çetrefilli kısmı ama gözünüzü korkutmasın. İşleri son güne bırakmaz zamanında hallederseniz sıkıntı yaşamazsınız. Ülkelerin  istediği evraklar kısmen değişiklik gösterebiliyor, ben genel olarak hemen hemen tüm ülkelerin istediği şeylerden bahsedicem ama siz başvuru yaparken konsolosluk sitesinden ya da aracı firmanın sitesinden evrak listenize mutlaka ulaşın.
a. Kimlik Fotokopisi : Her yerde istenir malum J
b. Başvuru Formu : Dediğim gibi her ülkenin formu farklı. Konsolosluk sitesi ya da aracı firma sitesini kontrol et. Bazı ülkeler el yazısıyla doldurulmasını istemiyor dikkat et.
c. Vize Ücreti Dekontu: Hiçbir vize merkezi vize ücretini nakit almaz, gittiğinizde orada gişede ödersiniz unutmayın. Genel olarak 60 Euro vize ücreti, 20 Euro da aracı kurumun aldığı ücrettir. 
d. 2 Adet Biometrik Fotoğraf : Yanınızda yoksa ya da biyometrik fotoğraf şartlarına uygun değilse aracı kurumun içerisinde de fotoğraf çekilebiliyorsunuz, ama çok daha fazla fiyatlara. Elinizde hali hazırda varsa bu fotoğrafın da son 6 ay içinde çekilmiş olması gerekiyor.
e. Güncel Pasaportunuz ve Eski Pasaportlarınız: Eski pasaportlarınızı özellkle daha önceden vize almışsanız vize olan sayfaları göstermek elbette vize çıkması için bir avantaj olacaktır. Yeni pasaportunuzun ise en az 6 ay geçerliliği olması, en az 2 sayfasının boş olması ve sağlam,okunabilir olması gerekir.  
f. Seyahat Sağlık Sigortası : En az 30.000 Euro’luk garantili olan, seyahat tarihlerini kapsayan seyahat sağlık sigortası yaptırmanız gerekiyor. Bunu bankalar aracılığıyla ya da sigorta şirketlerinden 1 haftalık 50-60 tl civarı bir paraya yaptırabilirsiniz. (eğer ki vizeniz reddedilirse bu sigortayı iptal edebiliyorsunuz.)
g. Uçak ve Otel Rezervasyonu : Gidiş dönüş uçak biletleriniz ve konaklama bilgilerinizi gösteren belge.
h. Son 3 aya ait banka hesap dökümleri, (Hesabınızda belirli miktarda ( 8-10 bin) para bulunması gerekiyor.)
ı. Son 3 aya ait  maaş bordrosu, (e devletten alabilirsiniz.)
i. SGK hizmet dökümü, (e devletten alabilirsiniz)
j. Varsa araba ve gayrimenkul tapuları 
k. Davet mektubu : Varsa başvurunuzu güçlendirmek için gideceğiniz ülkedeki tanıdığınızdan vize davet mektubu ekleyebilirsiniz. Örneklerine internetten ulaşabilirsiniz.
l. Çalışıyorsanız ekstra; ( kamudakiler için)
- Çalıştığınız kurumdan seyahat tarihlerinde izinli olduğunuzu gösterir belge
- Görev Yeri Belgesi 
 m. Öğrencilerden istenilen ek belgeler
- Öğrenci Belgesi
- Tüm masrafları sponsorun üstlendiğini belirten ve ilgili konsolosluğa hitaben yazılmış imzalı vize talep dilekçesi,
- Öğrenciye sponsor olacak kişiye/kişilere ait maddi destek verebileceğine dair kanıtlayıcı ek evraklar.
n. Vize Başvuru Dilekçesi  (mecburi değil) : vizenizin uzun süreli çıkma ihtimalini arttırmak için yapacağınız bir şey. seyahat amacınızı, ülkede kalış ve ayrılış sürelerinizi, bir sonraki seyahat tarihlerinizi yazdığınız ve vizenin uzun süreli çıkmasını istediğinizi dile getirdiğiniz İngilizce yazılmış dilekçe. Ekstra ileriki döneme ait uçak ve otel rezervasyonları koyulabilir.
3. Randevu Günü Yapılacaklar
Öncelikle ilk başvurularda şahsen başvuru yapmanız gerekiyor. Çünkü ilk kez başvuru yapıyorsanız parmak izi vermeniz gerekiyor aracı kurumda ya da konsoloslukta.  Fakat 2014’ten sonra herhangi bir Schengen ülkesinden vize alırken parmak izi vermiş ve aldığı vizenin üzerinde “VIS” (VISA INFORMATION SYSTEM) yazan kişiler  vekalet verdikleri kişiler aracılığı ile Schengen vizesi başvurusunda bulunabilirler.
Randevu saatinizde gitmenize rağmen gittiğinizde sıra alıyorsunu. Sıranız geldiğinde vize ücretini yatırma, parmak izi verme, son olarak da belge teslimi yapıyorsunuz.
4. Vize Teslimi
Eğer bulunduğunuz şehirde vize başvuru merkezi yoksa ve başka bir şehirden başvuru yapıyorsanız vize başvurusunda bulunurken belli bir ücret karşılığında isterseniz vizenizi eve kargolatma isteğinde bulunabiliyorsunuz. Schengen vizesi, eğer ki bayram, resmi tatil gibi yoğun bir dönem değilse ve sizden ek belge talebinde bulunulmadıysa, başvuru sonrası 3 – 7 gün içirisinde sonuçlanır. Eğer bahsettiğimiz gecikmeler olursa vizenizin çıkması 2 – 3 haftayı bulabiliyor.
Schengen Vize Özellikleri
Vize Geçerlilik Süresi Ne Demek?
Her vizenin üzerinde bir geçerlilik süresi vardır. Siz o süre içinde dönüşünüzü yapmış olmalısınız.
Çoklu giriş (multiple entry), çift giriş (double entry) ya da tek giriş (single entry)
     Vizeniz bu üç farklı şekilde çıkabilir. Çoklu giriş şeklinde çıkarsa vize geçerlilik tarihleriniz arasında bir çok defa schengen ülkelerine giriş çıkış yapabilirsiniz. Diyelim ki 3 aylık süre için bir vizeniz çıktı. Ama vizenizde tek giriş (single entry) yazıyor. Bu demektir ki o ülkeye sadece bir kez girebilirsiniz ve 3 ay kalabilirsiniz. Ülkeye girdiniz, 1 hafta kaldınız, çıktınız , başka zaman tekrar girerim nasılsa 3 aylık süre var deme şansınız yok yani. Çift giriş de adı üstünde 2 kez giriş şansı veren seçenek.
Maksimum Kalma Süresi
     Bu biraz kafa karıştıran bir konu. Her 6 ayda en fazla 90 gün Schengen Bölgesi’nde kalabilirsiniz. Yani; vizenizin geçerliliği 6 ay bile olsa 90 günü doldurunca Schengen Bölgesi’nden ayrılmanız gerekir. Vizesinin geçerliliği 1 yıl ve üzeri olanlar için de aynı kural geçerlidir. İlk  6 ayında 90 gün + sonraki 6 ayında da 90 gün olmak şartı ile maksimum 180 gün kalabilirler. Tabi tüm bunlar için çoklu girişe sahip olmanız gerekiyor.
Pasaportunuzun Geçerlilik Süresi Biter Ama Vizeniz Devam Ederse?
      Bu durumda tekrar vize almanıza gerek yok, pasaportunuzu yenileyin yeterli.
*****Marmara Bölgesinde ikamet edenler için Bursa’da da VFS Global vize merkezi olduğunu unutmayın, büyük kolaylık.