Neyce konuşuyorlar, dil konusunda zorlanır mıyız?
Ahoj! Bir “merhaba” daha katalım lügatımıza Evet ana dili Çekçe ve öğrenmesi en zor olan ikinci dil. Ama bu küçücük ülkeye o kadar çok gelen turist var ki onlar da tabi bu sebepten İngilizceye gayet hakim.  Dil konusunda sıkıntı yaşamayacağınız ülkelerden biri.
Nerede bu Çek Cumhuriyeti?     

Orta Avrupa’nın kalbi, en çok turist çeken şehri Prag’a sahip ülke Çek Cumhuriyeti. “Çekya” ise ülkenin kısaltılması. Kuzeyinde Polonya, batı ve kuzeybatısında Almanya, güneyinde Avusturya ve doğusunda Slovakya ile komşudur. Prag‘dan sonra görülebilecek diğer şehirleri ise Cesky Krumlov, bunu haricinde Almanya’ya bağlı Dresden ve Slovakya’ya bağlı Bratislava ise günübirlik  Prag’dan gidip görülebilecek yerler arasında.
Para birimi?
Para birimi Çek Korunası. Viyana’ya göre daha uygun fakat genel olarak çok da uygun olmayan pahalı sayılabilecek ülkelerden birisi. 1 Tl = 4.17 Çek korunası (Ağustos,2019). Giderken yanınıza euro alıp şehrin çeşitli yerlerindeki döviz bürolarından çeviri yapabilirsiniz. Ama burada dikkat etmekte fayda var çünkü çoğu yer çok düşük kurdan çeviri yapıyor. Exchange S.R.O ve Mango Change benim bildiğim Old Town yakınlarındaki ofisler. İnternetten de güncel fiyatları takip edip paranızı bozdurursanız herhangi bir kazıklanma olayı yaşamamış olursunuz.
Pasaport - Vize                                 
Çek Cumhuriyeti 2004’te Avrupa Birliğine girmesiyle Schengen vizesi istemeye başlayan ülkeler arasına girdi. Eğer vizeniz yoksa ve başka ülkeden alıp ilk buradan giriş yapayım gibi bir düşünceniz varsa Çekya bu konuda biraz sizi zorlar, seyahatinizi riske atarsınız. Bu ülkeye vize başvurusunda bulunacaksanız çok da uzun süreli vize vermediklerini aklınızda bulundurun. Eğer girişiniz bu ülkeden olacaksa vizenizi de bu ülkeden alın derim.
Ne zaman gidilir?
Sanırım bahar ayları Prag için en uygun zaman. Niye diye sorarsanız kışın -18’leri bulabilen bir soğuğu yazın ise deli gibi turist akını olan şehre sığamadığınız bir kalabalığı var. Biz Temmuz ayında tam da Harley Davidson motor festivaline denk geldiğimiz için tıklım tıklım bir Prag’la karşılaştık ve inanın nefes alacak yer yoktu. O yüzden fırsatınız varsa nisan- mayıs ya da eylül-ekim-kasım aylarını düşünebilirsiniz. He yoksa da çıkın çıkın gelin yani her şeye rağmen çok da eğlenebileceğiniz sizi kendine hayran bırakabilecek potansiyele sahip bir şehir.
İnternet ve Telefon Hattı
            Tüm yazılarımda söylediğim gibi Avrupa ülkelerinde meydanlarda, otelde, cafe tarzı yerlerde ücretsiz wifi noktalarını bulabilirsiniz. Bu yerler gayet de işinizi görür.
Dipnotlar
Tarihi;
Çok azıcık tarihinden bahsedelim. Böyle rehbersiz bir tura gidiyorsanız öncesinde ülke tarihi hakkında fikir sahibi olmak gördüğünüz yerleri kafanızda anlamlandırmaya çok yardımcı oluyor. Aslında Çeklerin ataları 5. yüzyılda Karadeniz ve Karpat dağlarından Orta Avrupa’ya göç etmiş Slavlardır. Yani Slav ırklarından biri Çekler. 8. Yüzyıl gibi Bohemya devleti ortaya çıktı. Orta Avrupa’nın en güçlü devletlerinden biri olan Bohemya Kutsal Roma Cermen İmparatorluğu’nun bir parçasıydı. Sonraları Kutsal Roma Cermen İmparatorluğu zayıfladıkça Bohemya önce Avusturya İmparatorluğu sonra da Avusturya-Macaristan İmparatorluğu’nun bir parçası haline geldi. Avusturya-Macaristan İmparatorluğu da I. Dünya Savaşı ile yıkılınca 1918 yılında Slovakya, Bohemya, Moravya, Silezya, ve Karpat Rutenya birleşerek Çekoslovakya adında bir ülke haline geldiler. II. Dünya Savaşı’nın başlamasından sonra Slovakya Nazi Almanyası’yla anlaşarak Çekoslovakya’dan ayrıldı. Sovyetler Birliği ve Amerikan birlikleri ülkeye girerek Alman işgaline son verdiler. Çekoslovakya tekrar birleşti. 1948 yılında yönetim komünistlerin eline geçti. Bu tarihten sonra, 41 yıl boyunca Çekoslovakya Doğu Bloku’nda yer aldı. Kasım 1989’da Çekoslovakya Kadife Devrimi adı verilen kansız bir devrimle kapitalizme dönüş yaptı. 1 Ocak 1993 tarihinde ülke barışçı bir biçimde Çek Cumhuriyeti ve Slovakya olmak üzere iki ülkeye ayrıldı. Her iki ülkede geniş çaplı ekonomik reformlar yapıldı. Çek Cumhuriyeti 12 Mart 1999 tarihinde NATO’ya 1 Mayıs 2004 tarihinde de Avrupa Birliği’ne katıldı.
Minik notlar;
- Suç oranının düşük olması nedeniyle Çek Cumhuriyeti Dünyanın en güvenli 6. ülkesidir.
- Çek insanlar dünyada kişi başına en yüksek bira tüketimine sahiptir. Her yıl düzenlenen birkaç bira festivali vardır.
-Çek Cumhuriyeti dünyanın en az dindar nüfusundan biridir. Ve nüfusun  yalnızca %19'u Tanrıya inanmaktadır.
-Prag, 18. yüzyıldan beri "Avrupa'nın en yakışıklı şehri" olarak biliniyor. Prag Kalesi, 700'den fazla oda ile Avrupa'nın en büyük kalesidir.
-Dünya'nın kale merkezi olarak bilinen Çek Cumhuriyeti'nin 2000'den fazla kalesi, kale kalıntıları vardır.
-Çek Cumhuriyeti gelişmiş, yüksek gelirli bir ekonomiye ve yüksek yaşam standardına sahiptir. Aslında, komünizm sonrası devletlerin en istikrarlısı olarak gösterilebilir. Avrupa Birliği'ndeki en düşük işsizlik oranına sahiptir.
- Almanya II. Dünya Savaşı sırasında Çek Cumhuriyeti'nin bir kısmını işgal etti. Ülkenin Almanca konuşan insanlarının çoğu savaşın bitiminde kovuldu.
-Avrupa'nın en büyük otomobil üreticisi olan Skoda Auto, Çek Cumhuriyeti menşeilidir.
-Çek Cumhuriyeti  Dünya çapında en hızlı internetini kullanan ilk on ülkesinde yer almaktadır.

ULAŞIM-YEMEK-KONAKLAMA

Ulaşım : Prag ‘a sadece İstanbul’dan direk uçuş mevcut. Pegasus ve Türk Havayolları ise seçebileceğiniz havayolu şirketleri. Uçak yolculuğu ile 2 saat 40dk ‘ya yakın sürüyor. Ayrıca Dalaman’dan Bratislava’ya Rynair uçuşları oluyor haftanın belli günleri. Fiyatları diğerlerine göre gayet uygun. Bratislava’ya uçup ordan Prag’a geçebilirsiniz, yaklaşık 3 saat mesefasi var. Biz dönüş uçağımızı 400 tl civarı bir fiyata Pegasus’dan almıştık. Saat farkı da 1 saat geride Prag’da.
            Peki biz nasıl gittik? Burada Viyana’dan Prag’a nasıl gidilir? başlığını anlatıcam. Çünkü biz Viyana’dan geçtik Prag’a. Bildiğiniz üzere Prag raylı sistemleri en çok kullanan ülkelerden biri. Biz de Viyana’dan trenle geçmeyi tercih ettik. Flixbus gibi otobüs firmalarını da tercih edebilirsiniz. Çeşitli tren firmaları da var. En uygunu ise Regiojet. Vienna Hbf’den kalkan tren 4 saatte Prag tren istasyonuna ulaşıyor. Fiyatı ise 15 Euro, daha konforlu koltuk tercih ederseniz  fiyatı arıyor tabi. Ücretsiz wifi de fiyata dahil.
Havaalanından Şehir Merkezine Ulaşım:  Önce tren istasyonundan merkeze nasıl gidilir onu söyleyeyim. Çünkü dediğim gibi biz trenle gittik. Trenden indiğiniz zaman bi 15 dakika yürüme mesafesinde Old Town var oraya yürüyebilirsiniz.
            Havaalanından ise en kestirme yol 119 numaralı otobüse binip metro istasyonuna ulaşmak. Otobüsün ilk seferi 04.30, son seferi 23.30. biletinizi duraktaki makinelerden kredi kartıyla ya da nakit alabilirsiniz. Son durak A – Yeşil metro hattında Nadrazi Veleslavin” durağında inip Prag merkezine yaklaşık 50 dakikalık yolculukla ulaşabilirsiniz. Bir bilet 30 dakikalık  24 CZK.
Havalimanı – şehir merkezi taksi ücretleri 750 – 900 Çek Kronu tutar. Daha fazla talep edebilirler dikkat.
Şehir içi Ulaşım:  Aslında eğer merkezi bir yerde kalıyorsanız Prag’da toplu taşıma kullanmanızı gerektirecek bir yer pek yok gibi. Biz de sadece havaalanı ulaşımı için metro ve otobüs ve Petrin tepesi için finüküler kullandık. Onun dışında her yeri yürüyerek gezdik ki küçük bir şehir olduğundan yürüyerek her yer keşfedilebilir. Yine de biraz ulaşımdan bahsedecek olursak metro ve tramvay sıkça kullanılan seçeneklerden. 3 hatlı ufak bir metro ağı var, hatlar A-B-C diye adlandırılmış. Aldığınız bir ulaşım biletini otobüs için de tramvay için de metro için de kullanabiliyorsunuz. Aman biletinizi onaylatmayı unutmayın çünkü Prag bu konuda hassa. Viyana’da bunu riske atabilirsiniz ama Prag’da kontroller çok sık olduğundan pek mümkün olmuyor biletsiz binmek. Bilet fiyatları ise ;
30dk lık 24 CZK,
90 dklık 32 CZK,
Günlük bilet 110 CZK,
3 günlük 310 CZK.
Konaklama: Konaklama için araştırma yaparken anahtar kelimeniz Prag’da kesinlikle Old Town olmalı. Şehir 10 bölgeye ayrılıyor Prag 1, Mustek civarı en turistik yerlerin olduğu bölge. Uygun fiyatlı bulamazsanız bu bölgelerin çevresini tercih edebilirsiniz. Prag 4 e kadar olan bölgeler gezilecek yerlere yürüme mesafesinde. Ya da nehrin karşı tarafı yani Mala Strana daha uygun fiyatlı oluyor fakat söyleyeyim tüm cıvıltı, eğlence Old Town’da.
Peki biz nerde kaldık? 
The Rebuplic Garden

    Tabi ki biz yine bir hostelde kalmayı tercih ettik. Hostel yönünden o kadar şanslıydık ki hem Prag’da hem Viyana’da o eski mimari yapıların içinde tam anlamıyla şehri yansıtan binalarda kaldık. “The Rebuplic Garden” adında 5 kişilik ranzalı ortak banyo tuvaletli kadın yatakhanesiydi, Old Town’a 10dklık yürüme mesafesindeydi. Biz gayet memnuk kaldık. 2 gece için kahvaltı dahil kişi başı 223TL ödedik.

Yeme-içme: Açıkçası bu konuda çok bir şey deneyemedik. Çünkü Viyana’dan sonra artık gerçekten doyabileceğimiz şeyler yemek istediğimizden Mc Donals ya da Ali Baba gibi dönercileri tercih ettik. Sadece ünlü tatlısını denedik. Ama yine de ufak bir öneri vereyim.

 Trdelnik : İşte en meşhur tatlısı. Adım başı her yerde bulabilirsiniz. Aslında şekerli hamurdan hiçbir farkı yok ben pek de beğenmedim açıkçası. Kokoreçe de benziyor pişirme şekli Silindire sarılmış tatlı hamuru köz ateşinde döne döne pişiyor ardından bildiğimiz beyaz şekere, bademe ya da tarçına batırılıyor. Sade olarak yedim, içine dondurma ya da çikolata konulan şekilleri de var belki onlar daha yenilesidir. Gitmişken  deneyin derim.
            Biralarıyla da ünlü bir ülke Çekya. Hemingway Bar çokça tercih edilen yerlerden. Yemek için ise Lokal Inn denenebilir.
            Bir Dipnot: Hotel U Prince  çatısında Prag manzarası ile fotoğraf çektirebileceğiniz güzel bir nokta.
Peki Prag'da nereler gezilir diyorsanız buyrun "PRAG GEZİLECEK YERLER" yazısına.