Neyce konuşuyorlar, dil konusunda zorlanır mıyız?
Pryvit! Yani merhaba Evet konuşulan dil Ukraynaca ve çoğunlukla ikinci dil olarak Rusça. Hadi bunları geçtim alfabeleri Kril alfabesi. İşte bu gezi sırasında sizi biraz zorlayabilecek şeylerden biri. Daha merkezi, turistik yerlerde Latin alfabesi kullanılsa da daha lokal yerlere gittiğinizde eğer bu dillerden birini bilmiyorsanız işiniz zor. Biz biliyor muyduk bilmiyorduk olsun sora sora Bağdat misali ☺Ama metro duraklarında tüm istasyonların İngilizcesi yazılmış durumda orda sıkıntı yok. Ne kadar İngilizce konuşuyorlar derseniz turist olduğunuz için ve de turistik yerleri gezdiğinizden bırakın konuşmayı sizi kazıklayacak kadar da iyi biliyorlar İngilizceyi. Yaaa asıl ben bilmiyorum İngilizce onu napıcaz derseniz de hiç sıkıntı değil, eğer gitmeden güzel bir araştırma yaptıysanız iletişim kurmanıza gerek bile kalmıyor insanoğlu bir şekilde anlaşıyor kısacası.
Nerede bu Ukrayna?             
              
Doğu Avrupa ülkelerinden biri Ukrayna. Rusya, Beyaz Rusya, Polonya, Slovakya, Macaristan, Romanya ve Moldova ile sınır komşusu. Niye mi bu kadar çok ülkeye sınırı var çünkü çok geniş bir coğrafyaya sahip. Hatta Avrupa’nın en geniş ülkesi. Kiev ise hem başkent hem ülkenin en büyük şehri. Kiev ‘den sonra görülebilecek diğer Ukrayna şehirleri ise Polonya sınırındaki son zamanlarda adını sıkça duyduğumuz Lviv ve Doğu Rusya sınırındaki Kiev’den sonraki en büyük şehir Kharkiv. Eğer vaktiniz varsa şehirler arası tren yolculuğuyla tüm bu şehirlerini tek bir seferde gezebilirsiniz.
Para birimi?
Ülkenin para birimi Ukrayna Grivnası. Peki bu Grivnanın bizim paramıza göre değeri nasıl? Ah bizim şu son zamanlarda tüm gezginleri zora sokan döviz kurları. Eskiden çok daha ucuza gezerken şu an pek de uygun olmasa da bir euro ve dolar karşısında sizi zora sokmayacak bir değere sahip Ukrayna Grivnası. 1 tl =4.54 grivna (Haziran 2019) kısacası gittiğinizde hesap yaparken 4,5-5’e bölüyosunuz paraları. Dolar ve Euro hemen hemen şehrin her yerinde bulabileceğiniz ve güvenebileceğiniz döviz bürolarında grivnaya çevrilebiliyor. Tl çevirisi ise ben sadece havaalanındaki ofiste gördüm. Riske atmadan yanınızda euro ya da dolar götürmeniz en mantıklısı derim. He kredi kartı da rahatlıkla her yerde geçiyor onu da hatırlatayımJ
Kimlik Kartı ile Ülkeye Giriş Yapma 

Malum artık Kuzey Kıbrıs ve Gürcistan’ dan sonra Ukrayna’ya da pasaportsuz çipli yeni kimlik kartınızla rahatlıkla girebiliyosunuz. (Dip not olarak da Türk vatandaşlarına 19 Şubat 2019 tarihi itibariyle Moldova’ya kimlikle giriş hakkı verildi.) Tek yapmanız gereken uçak biletinizi alırken pasaport bilgilerini istediğinde yeni kimlik kartınızın bilgilerini girmek. Kimliğinizi yeniletmediyseniz malesef giriş yapamıyorsunuz. Pasaportum var bir damga daha olsun hatıra kalsın diyorsanız da bilet alırken pasaport bilgilerinizi doldurup uçuş öncesi de yurt dışı çıkış harcınızı aldım mı tamam. Biz pasaportla girmeyi tercih edenlerdendik
Kimlikle gitmeyi tercih ettiğinizde uçuş öncesi gideceğiniz havayolu firmasının check in masasında doldurmanız için size bir kart veriyorlar, bu kartı seyahatiniz bitene kadar saklamanızı istiyorlar. Giriş-çıkış damgalarını da bu kartın üzerine yapıyorlar.
Kimlik / Pasaport Kontrolü
Biletinizi aldınız, uçağınıza bindiniz Ukrayna’ya geldiniz. Malum yurtdışı uçuşlarında pasaport kontrolleri sonrası ülkeye giriş yapılır. Ukrayna’da da pasaportla gittiyseniz pasaportunuzu, kimlikle gittiyseniz kimliğinizi kontrol ettiriyorsunuz. Öyle pat diye ülkeye giremiyorsunuz kısacası. Ee bizim Türkler de özellikle erkek cinsi Ukrayna’ya fazlaca ziyarette bulunduğundan ülkeye girişlerde bazen sıkıntı çıkabiliyor. O yüzden uçuş öncesi tedbir amaçlı bazı hazırlıklar yapmanız gerekiyor. Bunlardan ilki konaklayacağınız yeri gösteren belge, ikincisi dönüş biletinizin çıktısı. Bunların ekran görüntüsünü alıp da kaydedebilirsiniz telefonunuza. Seyahat sağlık sigortasına dair bir şey istemiyorlar ama biz gitmeden yaptırdık sanırım biraz garanticiyiz
 Ülkeye girdiğinizde pasaport kontrolü sırasında sizi sorgu odasına alırlarsa şaşırmayın. Genelde ülkeye ilk girişi olanlara bunu yapıyorlarmış. Ama biz Kiev için bunu yaşamadık. Pasaport kontrolü sırasında “niye geldiniz, kaç gün kalacaksınız,” gibi sorular soruldu “yanınızda ne kadar para var” da sorulan sorulardanmış ama bize sorulmadı, böylece kolayca geçiş yaptık. Eğer ki kimlikle giriş yapıyorsanız ülkeye indiğinizde bahsettiğim doldurduğunuz kartı istiyorlar. Bazen bu kartı pasaport kontrol sırasında da verebiliyorlar.
Ne zaman gidilir?           
           
 Evet bizim baya mağdur olduğumuz noktalardan biri de buydu şubatın son haftası gittik ve tam anlamıyla donduk. Soğuk gerçekten gezmenizi ve motivasyonunuzu etkiliyor ve daha çok yorulmanıza sebep oluyor. Biz biletlerimizi 11 ay önceden almıştık. Aslında bakarsanız bizim ülkemizde de artık kış ayında ne zaman ne olacağı belli olmuyor. Biraz da şans galiba, biz dondurucu havaya denk geldik. Biz gittiğimizde İstanbul’da kar tatili yapıldı mesela. Eğer bir hafta sonra ya da önce gitmiş olsaydık takip ettiğimiz kadarıyla hava durumu çok da fena olmayacaktı. Bir risk midir risktir. Ama uygun bilet bulununca da soğuk falan demeden alınmalı derim, bir ülke, farklı bir kültür görmek sonrasında bir hafta hasta yatmaya değiyor. Eğer Kasım-Nisan ayları arasında gidiyorsanız atkı, bere, eldiven, kat kat kıyafet unutulmamalı derim. Ama yok ben üşürsem yapamam derseniz ideal zaman da Mayıs- Ekim arası
İnternet ve Telefon Hattı
Şimdiye kadar gittiğimiz hiçbir ülkede hattımızı açtırmadık ya da ek paketler almadık. Avrupa bu konuda çok esnek tüm meydanlarda ya da cafelerde ücretsiz wifi mevcut. Hiç olmadı akşam kaldığınız otelde rahatlıkla görüşmelerinizi yapabilirsiniz. Kullandığımız harita uygulamaları da çevrimdışı çalışan uygulamalar olduğundan bize sıkıntı çıkarmadı hiç internet. Belki Uber kullanmayı düşünüyorsanız yeni hat almayı tercih edebilirsiniz. Ukrayna için de dediğim gibi adım başı çoğu yerde ücretsiz wifi var.
DİPNOT: UKRAYNA HAVAYOLLARI

Gelelim Ukrayna Havayollarına yani Ukrayna’nın ulusal havayolu şirketine. Kiev için diğer havayolları çok da uygun fiyatlar vermezken Ukrayna Havayolları gayet uygun fiyatlar veriyor. Ben 11 ay önceden 23-24 şubat 2019 tarihi için tek kişi gidiş dönüş 39 $ (145tl) ye biletimi aldım. Uçuş saatleri de gidiş cumartesi 06.55 Pazar dönüş 19.30 olunca iş yerinden herhangi bir izine gerek kalmadan gezimizi yapmış olduk. Bu havayollarının kendi sitesinden bilet alabilirsiniz (flyuia.com). Bilet alırken bagaj hakkı bölümünü iyi incelemek lazım, biz 2 gün gezeceğimiz için ek bagaj almadık, 7 kg kabin bagajı hakkımız bize fazlasıyla yetti, zaten herhangi bir şekilde tartmadılar da. Fakat bagaj kontrolleri uçuş kapısında yapılıyor çok da riske atmayın derim.
 Bilet alırken size pasaport numaranızı soracaktır bu kısma eğer kimliğinizle seyahat edecekseniz TC kimlik numaranızı yazmalısınız, son kullanma tarihine de kimlik kartınızda yazılı olan bilgileri doldurmalısınız. Aslında burada önemli olan son kullanma tarihinden çok ad-soyad ve TC kimlik numaranız. Eğer henüz yeni kimlik kartınız yoksa fakat seyahate çıkmadan kesin olarak çıkaracaksanız bilet alırken son kullanma tarihine 10 yıl sonrası olacak şekilde yazabilirsiniz, çünkü malum yeni kimlik kartları 10 yıl geçerli. Bir diğer önemli nokta da online check in. Ekonomik sınıf bilet aldınız, uçuşa 48 saat kala check in işlemleri açılıyor, 2 saat kala da kapanıyor. Eğer online check in yapmayıp havaalanında sıraya girip biletinizi bastırırsanız 15 euro ödemeniz gerekir. O yüzden ben derim ki kıymayın 15 euronuza malum kurların durumu vahim. Unuturum diye de düşünmeyin mail ve telefona hatırlatmalar geliyor. PNR kodunuzu ve soyadınızı girip login dediğinizde uçuş bilgilerinizi göreceksiniz, tüm kişileri seçtikten sonra check in dediğinizde size otomatik bir koltuk atıyor bu koltuğu elbette belli bir ücret karşılığında değiştirebilir ya da ek hizmetlerden yiyecek satın alabilirsiniz. Son olarak karşınıza çıkan sayfadan boarding pass inizi bilgisayarınıza ya da telefonunuza(download) indirebilir veya malinize (send to mail) gönderebilirsiniz. Biz gidiş için boarding passin çıktısını aldık fakat dönüş için check ini telefondan yapıp boarding pass i telefona kaydettik. İstediklerinde de telefondan gösterdik, hiçbir sıkıntı olmadı. Konforuna biraz değinecek olursak bence gayet rahat bir yolculuktu. Pegasus’ un çoğu uçağından daha iyiydi diyebilirim. He bi de uçak içi su ücretsiz fakat yiyecekler ücretli.

ULAŞIM-YEMEK-KONAKLAMA
Ulaşım :  Önce Kiev’e direk uçuş olan havaalanlarından ve firmalardan daha sonra da benim kullandığım havayolu firmasından ve 145 tl ye nasıl bilet bulduğumdan biraz bahsedeyim. Hem gezeyim hem param gitmesin derdindeyseniz evet Kiev biçilmiş  kaftan. Amma velakin şu uçak bileti mevzusunu ucuza getirmezseniz pek de anlamı kalmıyor ucuz bir ülke olmasının. O yüzden bol bol kampanya takip etmeli ve elinizi korkak alıştırmadan uzun zaman sonralara da plan yapabilmelisiniz.
Kiev’e eğer Ankara’dan gidecekseniz Pegasus - Ukrayna Havayolları (flyuia.com) ile direk uçuş, İzmir’den gidecekseniz Pegasus ile direk uçuş, İstanbul’dan gidecekseniz de Ukrayna Havayolları ve Türk Havayolları direk uçuş ile ortalama 2.5 saatte Kiev’e ulaşabilirsiniz.
Havaalanından Şehir Merkezine Ulaşım: Ve uçaktan indiniz, pasaport kontrolünden geçtiniz bir oh çektiniz, ulaşım için Change Office ten bir miktar para bozdurdunuz ( biz 10 euro bozdurduk fazlasıyla yetti ulaşım için daha az da bozdurabilirsiniz) ve ve ve karşınızda Borispol Havaalanı. Aslında  Kiev’ de iki tane havaalanı var genelde uçuşlar Borispol ‘ e oluyor. Boryspil havaalanı merkeze 33 km uzaklıkta. Şehir merkezine ulaşım için de birçok seçenek var.
Otobüs: Eğer diyorsanız ki her şey en uyguna denk gelsin o zaman kullanacağınız yol 45-55 dakikalık yolculukla Skybus yani 322 nolu otobüs. Bizim Havaş tarzı otobüsler. Her 15 dakikada bir var, akşam saatlerinde ise yarım saatte bir kalkıyor. Bu otobüsler sizi şehir merkezine kadar götürmese de en sık kullanılan ve birçok yere ulaşabileceğiniz metro istasyonu Kharkivska ‘ya götürüyor. (60 grivna)  Kiev metro ağını incelediğinizde bu istasyonun sizi merkez istasyon  Zoloti Vorota gibi birçok merkezi noktaya götürebildiğini göreceksiniz. Malesef ki havaalanından şehir merkezine direk metro hattı yok. Eğer Skybus’ tan daha ileriki durak olan Pivdenny’de inecekseniz  100 grivna ödemeniz gerekir.
Taksi : Şehir merkezi yaklaşık 30 dakika sürüyor, pazarlıkla 300-500 grivna ya merkeze ulaşabilirsiniz. Uber de kullanabilirsiniz.
Marshurutka Dolmuş: Evet bizim tercih ettiğimiz yol buydu. Daha doğrusu ikna edildiğimiz yol. Aslında planımız 322 nolu skybus ile Kharkivska metro istasyonuna gitmekti. Havaalanından çıktığımızda dolmuş şoförlerinden biri gelip nereye gitmek istediğimizi sordu ve 10 kişilik bir dolmuşa bizi yönlendirdi. Fiyat sorduğumuzda 80 grivna olduğunu söyledi. Biz de zaman kaybetmemek için dolmuşu tercih ettik. Bu dolmuşlarla da şehir merkezine yakın bir konumda ya da Kharkivska metro istasyonunda inebilirsiniz.
Ek Bilgi : Zhuliany Havaalanı Ulaşım : Ben kullanmadım ama tercih edecekler için bilgisi de burada dursun diye Kiev’in ikinci ve daha az tercih edilen havaalanı Zhuliany Havaalanından şehir merkezine ulaşımı yazmak istedim. Havaalanı şehir merkezine 8km olduğu için taksi kullanarak hem ucuz hem de rahat bir şekilde ulaşım sağlayabilirsiniz. Taksi kullanmak istemezseniz çıkış kapısından sonra birkaç dakika yaya yolundan yürüdükten sonra otobüs durağından 302 numaralı otobüse biniyorsunuz. Bu otobüsler de sizi en yakın metro durağında indiriyor, ardından metroya biniyorsunuz ve istediğiniz yere gidiyorsunuz.
Şehir içi Ulaşım:

   Eğer ki bizim  gibi 2-3 günlük bir Kiev gezisi yapacaksanız ki Kiev için bu gayet yeterli bir süre, görülecek yerler birbirine çok yakın mesafede olduğundan şehrin birçok noktasını yürüyerek gezebilirsiniz. 3 renge ayrılmış(kırmızı-mavi-yeşil)bir metro ağı var. Metrolarda bulunan yönlendirmeler gerçekten işinizi kolaylaştıracak derecede açıklayıcı yapılmış. Yanlış metroya binmenize neredeyse imkan vermiyor. Her durağın İngilizcesi de istasyonlarda yazılmış. Tek yön metro bileti 8 grivna. Biletler plastik jeton şeklinde ve birden fazla bilet alamıyorsunuz. Birkaç tane alayım lazım oldukça kullanırım gibi bir şey söz konusu değil yani. Bir de şu var ki bazı metro istasyonları yerin çok altında, kapalı alan korkusu olanları da baştan uyarmalı.

Konaklama: Konaklama için araştırma yaparken metro istasyonlarına yakın yerleri tercih etmekte fayda var. Maidan Nezalezhnosti, Teatralna, Zoloti Vorota, Opera binası, Khreschatyk street, Pechersk mahallesi sizin için anahtar kelimeler olabilir.
Genelde önerilen, gezginlerin tercih ettiği Dream House Hostel, burası; metro durağına meydanlara ve nehre yakın bir konumda temiz odalara banyolara, tuvaletlere sahip olan ucuz ve güvenli bir hostel. Diğer seçenek de balkonundan Özgürlük Meydanı’nın tamamını görebileceğiniz, tüm turistik noktalara ve ulaşım ağlarına yakın olan, güvenilir, temiz City Centre Hostel. Otel tercih edecekseniz de yine özgürlük meydanında yer alan Ukrania Otel tercih edilebilir.
Peki biz nerde kaldık? 
Maison Blance Hostel
Biz gezilecek turistik yerlere 15 dakika yürüme mesafesindeki Maison Blance Hostel i tercih ettik. Hosteli birkaç ay öncesinden booking.com dan rezerve ettik. Hostel gerçekten temiz ve güvenilirdi, iç dizaynı da gayet özenle hazırlanmıştı. Zoloti Vorota metro istasyonunun Golden Gate tarafından çıkıp 15 dakika yürüdüğünüz zaman hostele ulaşabiliyorsunuz. Geceliği 2 kişilik ortak banyo-tuvaletli odada kişi başı 70tl (350grivna) idi. Biz gayet memnun kaldık.

Yeme-içme: Önce şunu söyleyeyim sadece 2 gün kaldığımız için az sonra sayacaklarımın hepsini tatma fırsatımız olmadı. Ama sizlerin zamanı olursa diye Kiev’e gitmişken tadılması gereken lezzetlerden bahsetmek istedim. Fiyatlar ise açıkçası beklediğimden yüksekti. Daha doğrusu Türkiye’deki ile hemen hemen aynıydı. Oysa ki bahsedilenler Ukrayna’nın çok daha uygun bir ülke olduğuydu.

 Kiev usulü tavuk (Котлета по-київськи): Dünyaca ün kazanmış ve gerçekten de leziz olan bu yemeği biz son dakika havaalanında deneme fırsatı bulduk. İçli köfte şeklinde fakat tamamen tavuktan yapılmış içinde sebzeler, dereotu olan, dış kısmı panelenip kızartılmış bir yemek.
Borç Çorbası( Borscht):  Çorba içmek isterseniz ana malzemesi pancar olan bu çorbayı deneyebilirsiniz.
 Varenyky: Bir tür mantı çeşidi.
Birkaç da mekan önerisi vericek olursam;
Podol semtinde ve daha bir çok noktada şubesi bulunan Puzata Hata denenebilir. Bir tepsi alıp istediğiniz yemeklerden tabldota alıyorsunuz. Ama yemeklerin içinde ne olduğuna dair İngilizce bir yazı bulunmuyor, sormanız gerekli.
Obama Burgers ise taco, atıştırmalıklar, hamburger için uğranabilecek bir mekan.

Ufak atıştırmalıklar için ise esrageziyor adlı seyahat yazarının tavsiyesi üzerine Bali Bowl cafeye gittik. Gerçekten mekan görsel olarak çok güzel dizayn edilmiş, kendinizi tam anlamıyla Bali’de hissettiriyor. Adından da anlaşılacağı gibi asıl bowl larıyla ünlü. Vegan beslenenler için de gayet uygun bir mekan. Biz kahvaltı için tercih ettik pankek ve mango bowl sipariş ettik.
Lviv Hanmade Chocalate:
Çikolata sevenlerin uğraması ve her birinden tatması gereken çikolatacı. Andrew’s yokuşunda ve Vladamir Katedralinden aşağı doğru inildiğinde bir şubesi bulunuyor. Alkol kullanmayanlar için vodka, likör ve rom çoğu çikolatada kullanılmış dikkat etmekte fayda var.
Spaghetti Restaurant:
Tamamen tesadüfi bir şekilde keşfettiğimiz mekan. Artık açlığımıza dayanamayıp gördüğümüz ilk restorana girdik, şansımıza da çok tatlı bir yer çıktı. Yeni tatlara çok açık değilseniz Lviv Handmade Chocalate’tan (Vladamir katedralinin oradaki) 5 dakika yokuş aşağı yürüdüğünüzde bu mekana rastlayacaksınız.

Kahvaltı için ise Paul ve Milk Bar çok tercih edilen mekanlardan. Zaten Paul’u şehrin birçok noktasında göreceksiniz. Soluklanıp bir kahve için de uğranabilir. Milk bar’a gittiğinizde ise biraz sıra bekleyebilirsiniz. Biz gittiğimizde önümüzde 5 kişi falan vardı o yüzden beklemek istemedik. Güzel bir mekan fakat beklemeye değer mi bilmiyorum.