Mesleğinize, statünüze, yurtdışına çıkış amacınıza göre alacağınız pasaport türü de değişiyor. 4 çeşit pasaport türü var.
1. Bordo Pasaport (Umumi Pasaport)
2. Yeşil Pasaport (Hususi Pasaport)
3. Gri Pasaport (Görevli/Hizmet Pasaportu)
4. Siyah Pasaport (Diplomatik Pasaport)
            Bunlar dışında seyahat edebileceğiniz Geçici Pasaport ve Seyahat Belgesi var. Yurt dışında seyahatiniz esnasında pasaportunuzu kaybetmeniz durumunda, son kullanma tarihinin dolması durumunda tek kullanımlık olarak veriliyorlar.

Kimler Bordo Pasaport  Çıkartabilir?(Umumi Pasaport)
Devlete hizmet etmiyorsunuz, öğrencisiniz, ev hanımısınız, özel sektörde çalışıyorsunuz, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşısınız ya da KKTC vatandaşısınız işte o zaman bu pasaport türü size ait. Yani standart vatandaşa verilen pasaport türü. Devlete hizmet etmiyorsanız gri, yeşil ve siyah pasaporta sahip olamıyorsanız. Bu pasaport türü diğer pasaportlara göre en az dolaşım hakkı sağlıyor yani eğer gideceğiniz ülke vize istiyorsa mecbur vize başvurusu yapmak zorundasınız. Bildiğiniz gibi çoğu ülke de vize istediğinden dolaşım hakkınız kısıtlanmış oluyor. Ama sadece bordo pasaportla gidebileceğiniz vizesiz ülkeler de var tabi ki. Bunları öğrenmek için vizesiz gidilen ülkeler yazımı okuyabilirsiniz.
Peki bu pasaporta nasıl sahip olunur,  Pasaport için Gerekli Evraklar ve Ücretler yazısı bu konuda size yardımcı olacaktır.

Kimler Yeşil Pasaport  Çıkartabilir?(Hususi Pasaport)
Bir öğretmen olarak almayı dört gözle beklediğim pasaport türü. Memuriyette  kadro derecesi 1, 2, ya da 3 olan devlet memurlarına, eski bürokratlara verilir. Ve biliyor musunuz öğretmenler ve de doktorlar emekliliğe ayrıldıklarında ya da herhangi bir sebepten görevi bıraktıklarında da yeşil pasaport haklarını koruyabiliyorlar.
Siz de bir öğretmen, bir doktor ya da yukarıdaki şartlara uygun biri iseniz Yeşil Pasaport Nasıl Çıkarılır, Avantajları Nelerdir? yazımı okuyarak ayrıntılı bilgi alabilirsiniz. He tabi bir de yeşil pasaport sahibi kişinin aile bireyleri de yeşil pasaport sahibi olabiliyor. Böyle bir koşul da size uyuyorsa yine aynı yazıdan bilgi alabilirsiniz.

Kimler Gri Pasaport  Çıkartabilir?(Görevli Pasaportu)
Hizmet Pasaportu ya da Hizmet Damgalı Pasaport olarak da geçen Gri Pasaport; normal şartlarda bordo pasaport kullanması gereken fakat resmi bir kurum tarafından bir görev için yurt dışına gönderilen kişilere verilir. Sadece görev süresince geçerlidir ve vize gerektirmez. Sadece verilen iş için kullanılabilir ekstra özel işinizi, tatilinizi bu pasaportu kullanarak yapamazsınız. Aile üyeleriniz de faydalanabilir bu pasaportunuzdan. Ancak yine sadece verilen görev ile ilgili.

Kimler Siyah Pasaport  Çıkartabilir?(Diplomatik Pasaportu)
Şimdi aslında bu türü anlatmama bile gerek yok çünkü eğer bu pasaportu alma şartlarını taşıyorsanız benim gibi ufak bir blogtan bunun nasıl alındığını okumazsınız. Eğer okuyorsanız da selamlarımı iletiyorum 😃 TBMM meclis üyeleri, bakanlar, orgeneraller, valiler ve büyükşehir belediye başkanları gibi devletin en üst seviyesinde görev yapan kişilere, sadece görevde bulundukları süre boyunca verilen pasaporttur çünkü siyah pasaport. Aynı yeşil ve gri pasaport gibi aile bireyleri de faydalanabiliyor.