Evet pek çok yerde ulaşabileceğiniz bir bilgi fakat bir seyahat blogunun da olmazsa olmazı bence “Pasaport Nasıl Alınır?” başlığı. Hayallerin de ilk adımı. Kimlikle de girilen ülkeler olmasına rağmen yurt dışı hayalleriniz varsa yapacağınız ilk şey pasaport başvurusu.  Pasaport başvurusundan önce de yanıtlamanız gereken bazı sorular var, gelin onlara bir bakalım.

BORDO PASAPORT NASIL ALINIR?

1.Aşağıdaki soruları yanıtlayın.
-Öncelikle pasaport türünüzü belirlemeniz gerekiyor yani hangi renk pasaporta başvurabilirsiniz, hangisi size uygun. Bunun için Pasaport Türleri yazısından bilgi alabilirsiniz.
-İkinci olarak ne kadar süre için çıkarmak istediğinize karar vermelisiniz. 6 aydan 10 yıla kadar çeşitli sürelerde çıkartabiliyorsunuz. Eğer uzun süreli gezi planlarınız varsa 10 yıllık en mantıklısı. Yok ben önce bi deneyeyim yurtdışını sonra tekrar gidip gitmeyeceğime karar veririm diyorsanız da 1 yıllık ideal bir seçenek.

2.Gerekli evrakları toplayın.
Bu soruları cevapladıktan sonra gelelim nasıl alındığına, aslında çok evrak işi varmış gibi görünse de bir vize başvurusuna göre çok çok kolay bir şekilde alınıyor. Şahsen başvuru gerektiriyor, başkası sizin adınıza başvuramaz. Önce evrak listesine bakalım.
  •          Nüfus Cüzdanı, T.C. Kimlik Kartı veya geçici kimlik belgesinin aslı
  •            Harç ve cüzdan bedeli makbuzu
  •           2 adet biyometrik fotoğraf
  •           Öğrenci belgesi (Harçsız pasaport talep edenler için)
  •           Ergin olmayanlar veya kısıtlılar için muvafakat belgesi
  •           Harç ve cüzdan bedeli dekontları
  •           Varsa eski pasaport


3. Pasaport Harç ve Cüzdan (defter) Parasını yatırın.
Harç dediğimiz aslında yaptıkları işlemden alınan ücret. Hangi tür pasaporta başvurursanız başvurun harç bedeli sabittir. Pasaportun cüzdan bedeli ise süreye göre değişir. Ne kadar uzun süreli pasaport çıkarttırırsanız ödeyeceğiniz cüzdan bedeli o kadar artar ve her yıl fiyatlar güncellenir. Artık öğrencilere ise büyük kolaylık geldi harçsız pasaport çıkartabiliyorlar. Detaylar için Harçsız Pasaport yazıma göz atabilirsiniz.
Harç ve defterin bedelini aynı yerden ödeyebilisiniz. Maliye Bakanlığı ile sözleşmesi bulunan bankalara ya da il ve ilçelerin defterdarlık, mal müdürlüklerine ödemenizi yapabilirsiniz. Bu işlem için tek gerekli olan nüfus cüzdanınız ve de para J Normalde ikisi için ayrı dekont verilir ,tek dekont verildiyse, üzerinde hem harç hem de defter bedeli yazdığından emin olun.
Vergi Dairesi sitesinden de online ödeyebilirsiniz. 2019 yılı ücretleri aşağıdaki gibidir.

Süre
Harç
Defter
Toplam
6 ay
170,00 TL
133,6284 TL
304  TL
1 yıl
248,44 TL
133,6284 TL
383 TL
2 yıl
405,58 TL
133,6284 TL
540 TL
3 yıl
575,96
133,6284 TL
710  TL
4-10 yıl
811,66 TL
133,6284 TL
946 TL

4. Randevu Alın
Eğer her şey hazırsa epasaport.gov.tr adresinden, size uygun konumdaki il nüfus  müdürlüklerinin birinden, sistemdeki boş gün ve saatlerden birini seçerek online randevu alabilirsiniz. İlla ikamet ettiğiniz bölgeden almanız gerekmiyor. Ayrıca küçük bir ilçede yaşıyorsanız randevu almanıza da gerek yok.
Dipnot olarak ise yanlış biliniyor olmasına karşın 2018 Nisan ayı itibariyle, resmi, hizmet ve hususi pasaportlar sadece il nüfus müdürlüklerinden, diğer umumi pasaportlar ise ilçe müdürlüklerinden temin edilmeye başlandı.

5. Pasaport Teslimi
Merak etmeyin pasaportunuz kapınıza kadar geliyor. Başvurunuzu takiben 5-7 gün içerisinde çıkmış oluyor. Eğer sizi evde bulamazlarsa tekrar getiriyorlar, tekrar bulamazlarsa size en yakın PTT şubesinden 7 gün içinde almanız için haber kağıdı bırakıyorlar.